Βραχνός Ασθενής

Τι είναι βράγχος φωνής;
Είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά οι ασθενείς για να περιγράψουν μια αλλαγή στη ποιότητα της φωνής τους.
Ο όρος αναφέρεται σε ανωμαλίες οπουδήποτε κατά μήκος της φωνητικής οδού, ιδιαίτερα όμως ο όρος αναφέρεται σε λαρυγγική δυσλειτουργία που προκαλείται από ανώμαλη δόνηση των φωνητικών χορδών.
Κατηγοριοποίηση του βράγχους φωνής
Χωρίζεται σε 2 μεγάλες κατηγορίες οξύ και χρόνιο
Η οξεία έναρξη που διαρκεί και λίγο χρονικό διάστημα είναι η πιο κοινή και συχνά προκαλείται από μια τοπική φλεγμονή του λάρυγγα π.χ. οξεία λαρυγγίτιδα.
Από την άλλη ένα χρόνιο βράχνιασμα προκαλούν, η φαρυγγική παλλινδρόμηση, οίδημα Reinke’s, πολύποδες, όζοι φωνητικών χορδών, μορφώματα λάρυγγα, λειτουργική δυσφωνία, νευρολογικά προβλήματα, υποθυρεοειδισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Όταν ένα βράγχος παραμένει πέρα των 3 εβδομάδων ο ασθενής θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί ωτορινολαρυγγολόγο για να του γίνει λαρυγγοσκόπηση και να βρεθεί η παθολογία που προκάλεσε το βράχνιασμα.
Τι είναι οι όζοι των φωνητικών χορδών;
Είναι καλοήθη μικρά ογκίδια που εμφανίζονται συνήθως ως ζεύγη αμφοτερόπλευρα των φωνητικών χορδών. Παρουσιάζονται από την υπερβολική χρήση του λάρυγγα (φωνής), ή την λανθασμένη χρήση της φωνής (ουρλιαχτά ή σκαμπανεβάσματα του τόνου). Η φωνοθεραπεία είναι η μέθοδος εκλογής για επίλυση του προβλήματος καθώς το χειρουργείο θα φέρει μόνο παροδικά αποτελέσματα.Vocal Cords
Πολύποδας πάνω στην φωνητική χορδή
Ο λαρυγγικός πολύποδας αποτελεί καλοήθη μάζα και είναι από τα συχνότερα αίτια που προκαλούν βράγχος φωνής. Οι πολύποδες καθώς και όλα γενικά τα μορφώματα που ανευρίσκονται στον λάρυγγα θα πρέπει να αφαιρούνται και να στέλνονται βιοψία. Ο λάρυγγας είναι αν όχι το μοναδικό ένα από τα πολύ λίγα όργανα που σε προειδοποιεί για τυχόν κακοήθεια πολύ νωρίς. Ειδικά όπως καπνιστές που η πιθανότητα αυτή αυξάνεται κατά 70%.Vocal Cords
Υγιεινή της φωνής. Χρήσιμες συμβουλές
Πρέπει να αποφεύγεται:
Κάπνισμα
Αλκοόλ
Περιβάλλον με καπνό, σκόνη
Καφεΐνη
Πολύ πικάντικα φαγητά

Καθώς επίσης θα πρέπει:
Να μην μιλάμε δυνατά
Να μην φωνάζουμε
Να μην ψιθυρίζουμε

Να μην μιλάμε κατά την έντονη σωματική άσκηση