Ρινολογία

O Ρόλος της μύτης
Ο ρόλος της μύτης είναι πάρα πολύ σημαντικός για αυτό και όλοι θα πρέπει να έχουμε καλή ρινική αναπνοή και όχι να αναπνέουμε από το στόμα.
Η μύτη: α) Θερμαίνει
Β) Προκαλεί εφύγρανση
Γ) καθαρίζει τον εισπνεόμενο αέρα
Δ) είναι το όργανο της όσφρησης
Ε) συμμετέχει στην λειτουργία της φώνησης
Π.χ. ο αέρας που φτάνει στους πνεύμονες όταν περάσει από τη μύτη έχει σχεδόν την ίδια θερμοκρασία με το σώμα, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας που έχει στον εξωτερικό χώρο.
Γιατί σχεδόν πάντοτε αναπνέουμε από το ένα ρουθούνι;
Στους περισσότερους ανθρώπους υπάρχει μια κυκλική εναλλαγή της λειτουργίας της μύτης. Δηλαδή λειτουργεί εναλλάξ το κάθε ρουθούνι. Αυτό λέγεται ρινικός κύκλος και είναι φυσιολογικό.
Τι κάνουμε σε περίπτωση αιμορραγίας από την μύτη;
Ένα πολύ συχνό θέμα που απασχολεί και αγχώνει τους ανθρώπους είναι η αιμορραγία από την μύτη. Τις περισσότερες φορές όμως πρόκειται για κάτι απλό και εύκολα αντιμετωπίσιμο.
Καταρχήν θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να σκύψουμε το κεφάλι ελαφρώς προς τα κάτω (για να μην καταπίνουμε το αίμα) και να πιέσουμε χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα τα 2 ρουθούνια (χαμηλά, στο μαλακό μέρος στην είσοδο της μύτης).
Αν έχουμε κοντά μας βαμβάκι με λίγο οξυζενέ μπορούμε να το τοποθετήσουμε στην είσοδο της μύτης και μετά να πιέσουμε. Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε λίγο πάγο στο μέτωπο.
Πιέζουμε για 5-10 λεπτά συνεχόμενα. Αν παρόλα αυτά δεν σταματήσει η αιμορραγία επικοινωνούμε με τον ωτορινολαρυγγολόγο.Nose Bleed
Πότε έχουμε ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα;

Υπάρχουν 4 ζεύγη παραρρίνιων κόλπων στον άνθρωπο (ιγμόρεια, μετωπιαίοι, ηθμοειδής κυψέλες, σφηνοειδής). Ουσιαστικά πρόκειται για άδειες κοιλότητες μέσα στο πρόσωπο που παράγουν βλέννη. Όταν η βλέννη αυτή δεν απομακρύνεται και λιμνάζει τότε έχουμε έναρξη της οξείας ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδα). Τα αίτια που προκαλούν αυτή την στασιμότητα είναι κυρίως οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (κρυολόγημα), οι πολύποδες της μύτης, η αλλεργική ρινίτιδα, οι διαταραχές κρύου ζεστού, το τσιγάρο, η δυσκινησία των κροσσων  και η υπερτροφία των ρινικών κογχών.

- Ποια είναι τα συμπτώματα της ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας);
Υπάρχουν τα κύρια και τα δευτερεύοντα συμπτώματα. Για να τεθεί η διάγνωση θα πρέπει ο ασθενής να έχει σίγουρα ένα από τα 2 ή και τα 2
1. δυσχέρεια αναπνοής από τη μύτη
2. καταρροή από τη μύτη
μαζί με 1 τουλάχιστο από τα ακόλουθα
α. αίσθημα πίεσης – βάρους στο πρόσωπο
β. ανοσμία
γ. ευρήματα (βλεννοπυώδης εκκρίσεις) στο μέσο ρινικό πόρο στην ενδοσκόπηση από ωτορινολαρυγγολόγο
δ. ευρήματα από αξονική τομογραφία.

Σ’αυτά τα κύρια υπάρχουν και δευτερεύοντα συμπτώματα που μπορεί να προστεθούν.
1. κεφαλαλγία , πονοκέφαλος
2. αίσθημα κόπωσης
3. οδονταλγία (πόνος στα δόντια)
4. βήχας
5. ωταλγία

Γιατί υπάρχει δυσκολία αναπνοής από τη μύτη
Υπάρχουν λειτουργικά αίτια και μηχανικά (ανατομικά) αίτια. Ο πιο συχνός λόγος που κάποιος δεν αναπνέει από την μύτη είναι το κοινό κρυολόγημα. Αυτό βέβαια είναι περιοδικό. Σε καταστάσεις όπου κάποιος δυσκολεύεται πάντα να αναπνεύσει από τη μύτη θα πρέπει να δει ωτορινολαρυγγολόγο,
ο οποίος θα διαγνώσει αν υπάρχει
1. στραβό ρινικό διάφραγμα
2. υπερτροφία ρινικών κογχών
3. πολύποδες μύτης
4. αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες μορφές ρινίτιδας
Τι είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα;
Το διάφραγμα είναι ο σκελετός στο εσωτερικό της μύτης που χωρίζει τις 2 ρινικές κοιλότητες και αποτελείται από χόνδρο και οστό. Θεωρητικά αυτός ο σκελετός πρέπει να είναι ευθύς αλλά πολλές φορές παίρνει διάφορες μορφές τέτοιες που προκαλούν στένωση της μιας ή και των 2 ρινικών κοιλοτήτων με αποτέλεσμα την δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη. Μπορεί να είναι εκ γενετής είτε να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό.
Το στραβό διάφραγμα αν προκαλεί (δεν προκαλεί πάντα) δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να διορθώνεται χειρουργικά. Η επέμβαση αυτή λέγεται διαφραγματοπολαστική. Είναι μια επέμβαση που γίνεται κάτω από ολική νάρκωση και είναι εντελώς ανώδυνη. Η εξωτερική εμφάνιση της μύτης δεν αλλάζει.Deviated Septum
Τι είναι οι ρινικές κόγχες;
Μέσα στην μύτη έχουμε 3 ρινικές κόγχες σε κάθε πλευρά (άνω, μέση, κάτω). Για αυτήν που συχνά αναφερόμαστε είναι την κάτω ρινική κόγχη. Ο ρόλος της είναι να θερμαίνει και να υγραίνει τον εισπνεόμενο αέρα. Φουσκώνει και ξεφουσκώνει πολλές φορές μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Βρίσκεται στα πλαϊνά τοιχώματα της μύτης απέναντι από το διάφραγμα με αποτέλεσμα όταν μεγαλώνει να στενεύει η οδός του αέρα και να υπάρχει δυσκολία της αναπνοής. Η πιο συχνή περίπτωση όπου γίνεται αυτό είναι το κοινό κρυολόγημα. Υπάρχουν όμως καταστάσεις όπου οι κόγχες είναι μόνιμα φουσκωμένες και τότε αν δεν υποχωρούν με φαρμακευτική αγωγή πιθανόν να χρειάζονται καυτηρίαση.
Πως γίνεται η καυτηρίαση των ρινικών κογχών;
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι όπου μπορούν να καυτηριάσουν τις ρινικές κόγχες. Η μέθοδος που προτιμάται στο κέντρο είναι με τον υπέρηχο. Είναι μια εντελώς ανώδυνη μέθοδος με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα που μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και ο ασθενής να πάει σπίτι του αμέσως.
Τι είναι οι πολύποδες στη μύτη;
Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθης μάζα που προέρχονται από την διόγκωση και υπερπλασία του βλεννογόνου της μύτης. Προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή και ανοσμία (διαταραχή όσφρησης).
Οι πολύποδες της μύτης δεν είναι πλήρως ιάσιμοι και οι ασθενείς με πολύποδες θα πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για πάντα (ρινικό σπρέυ) ούτως ώστε να είναι περιορισμένη η έκταση των πολυπόδων, αλλά και των συμπτωμάτων. Τα ρινικά αυτά σπρέυ είναι συγκεκριμένα και δεν προκαλούν πρόβλημα με την μακροχρόνια χρήση τους. Πολλές φορές το μέγεθος των πολυπόδων είναι τόσο μεγάλο που τα σπρέυ δεν μπορούν να λειτουργήσουν οπότε χρειάζεται η χειρουργική αφαίρεση τους.Nasal Polyps
Πως χειρουργούνται οι ρινικοί πολύποδες;
Η αφαίρεση των ρινικών πολυπόδων γίνεται πλέον ενδοσκοπικά (με χρήση κάμερας). Η χρήση του ενδοσκοπίου βοηθά στο να βρεθεί από που ξεκινούν οι πολύποδες να αφαιρεθούν από την «ρίζα» τους και να προστατεύσει σημαντικές ανατομικές δομές εντός και εκτός μύτης. Σκοπός της επέμβασης δεν είναι να προσφέρει ίαση αλλά να περιορίσει το μέγεθος της παθολογίας ούτως ώστε να μπορεί να είναι υπό έλεγχο με φαρμακευτική αγωγή μετά το χειρουργείο.Sinus Surgery
Ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων κόλπων (F.E.S.S.)
Η βασική αρχή της F.E.S.S είναι η παροχέτευση των κόλπων μέσω των φυσιολογικών στομίων και οδών προς την ρινική θαλάμη ενώ συγχρόνως διαφυλάσσεται η βλεννογόνος της μύτης. Είναι μια σχετικά νέα χειρουργική επέμβαση που απαιτεί εξειδίκευση και καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής. Έχει το πλεονέκτημα έναντι παλαιότερων μεθόδων ότι στοχεύει την παθογένεια και όχι τα συμπτώματα, επαναφέρει την φυσιολογική λειτουργία της κίνησης του επιθήλιου της μύτης και υπάρχει τέλεια επισκόπηση του χειρουργικού πεδίου. Πάντα πριν την επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται αξονική τομογραφία της περιοχής.