Παιδική Βαρηκοΐα

Γιατί είναι σημαντική η διάγνωση βαρηκοΐας στα παιδιά;
Η απώλεια ακοής σα παιδιά οδηγεί στην καθυστερημένη ή ανεπαρκή ανάπτυξη ομιλίας και λόγου. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να διερευνηθεί η πιθανότητα εμφάνισης βαρηκοΐας ήδη από την νεογνική ακόμα ηλικία και σε τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητη η έγκαιρη παρέμβαση. Αν η παρέμβαση αυτή (ακουστική υποβοήθηση, ακουστική ενίσχυση) γίνει πριν την ηλικία των 2 ετών τότε οι αναπτυξιακοί δείκτες των παιδιών με πρόβλημα ακοής είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.
Πρώιμη αναγνώριση της απώλειας ακοής
Στην Κύπρο όλα τα παιδιά εδώ και μερικά χρόνια περνούν έλεγχο ακοής λίγες μέρες μετά την γέννηση τους. Αυτό περιόρισε των αριθμό των παιδιών με προβλήματα στην ανάπτυξη λόγου. Αν ένα παιδί αποτύχει ξαναγίνεται ο έλεγχος όπως την πρώτο φορά (με ωτοακουστικές εκπομπές) και αποτύχει ξανά υπάρχει πιο εξειδικευμένος τρόπος όπου αυτοποιημένα βλέπουμε αν υπάρχει πρόβλημα ακοής (η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται στο κέντρο μας από εξειδικευμένο κλινικό ακουολόγο).
Τι κάνουμε σε περίπτωση απώλειας ακοής;
Αν βρεθεί σε νεογνά απώλεια ακοής θα πρέπει να προχωρήσουμε έγκαιρα σε μεθόδους ενίσχυσης της ακοής. Αν η απώλεια είναι μικρού ή μεσαίου βαθμού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακουστικό βαρηκοΐας. Αν η απώλεια είναι σοβαρού βαθμού θα πρέπει να τοποθετηθεί κοχλιακό εμφύτευμα σε ηλικία 10-12 μηνών. Σε αντίθεση με τα ακουστικά όπου ενισχύουν την ένταση του ήχου, τα κοχλιακά εμφυτεύματα μετατρέπουν τον ήχο σε ηλεκτρικό ερέθισμα απευθείας στο ακουστικό νεύρο. Τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση