Τι είναι ίλιγγος;
– Ο ίλιγγος είναι μια μορφή ζάλης. Περιγράφουμε ως ίλιγγο την ψευδή περιστροφή του περιβάλλοντος ενώ το κεφάλι και το σώμα μας παραμένουν ακίνητα. Η κατάσταση αυτή είναι δυνατό να συνοδεύεται από ναυτία ή και εμετό.
Ο ίλιγγος είναι σύμπτωμα, όχι πάθηση. Πολλές φορές συγχέεται από τον ασθενή με άλλα συμπτώματα όπως, το αίσθημα ζάλης με μορφή λιποθυμίας, πτώση στο κενό , διαταραχή της οράσεως, κρίσεις πανικού, πονοκέφαλους και απώλεια συνειδήσεως.
Ο ίλιγγος θεραπεύεται;
Καταρχήν για να μπορέσουμε να δώσουμε θεραπεία για ίλιγγο θα πρέπει να προηγηθεί η διάγνωση της πάθησης που προκαλεί το σύμπτωμα του ιλίγγου. Η χορήγηση κατασταλτικών του λαβυρίνθου χωρίς να έχουμε διάγνωση θα πρέπει να αποφεύγεται για διάστημα περισσότερο των 3-4 ημερών. Βεβαίως μετά την διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον ίλιγγο υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία.
Ίλιγγος κατά τη στροφή της κεφαλής σκύψιμο της κεφαλής, εναλλαγής θέσης στο κρεβάτι κατά την διάρκεια ύπνου.
Ο ίλιγγος που προκαλείται σε αυτές τις περιπτώσεις διαρκεί συνήθως λίγα δευτερόλεπτα και είναι ο συχνότερος όλων των περιπτώσεων. Λέγεται καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως και αφού διαγνωσθεί θεραπεύεται με συγκεκριμένες ασκήσεις και χειρισμούς της κεφαλής από τον ωτορινολαρυγγολόγο.
Τι είναι το σύνδρομο Meniere’s;
– Είναι ένα σύνδρομο που έχει την χαρακτηριστική τριάδα συμπτωμάτων: Ίλιγγος + Εμβοές + Παροδική πτώση ακοής. Παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικίες 40-50 αλλα μπορεί να εμφανιστεί και σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά.
Παρόλο που είναι μια χρόνια κατάσταση υπάρχουν φαρμακευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζοντας τα περιορίζονται κατά πολύ τα συμπτώματα του ασθενούς και αυξάνει και η περίοδος μεταξύ των κρίσεων ιλίγγου.
Τι ειναι η Ταξιδιωτική ναυτία ;
– Η ταξιδιωτική ναυτία είναι μια κατάσταση που εκδηλώνεται με ναυτία, εμετούς, ωχρότητα δέρματος και εφίδρωση. Δεν πρόκειται για κάποια πάθηση αλλά για φυσιολογική απόκριση του οργανισμού σε περιπτώσεις ασυμφωνίας μεταξύ των πληροφοριών που προσλαμβάνονται από το λαβύρινθο (σύστημα ισορροπίας) τα μάτια και ιδιοδεκτικά όργανα (υποδοχές που βρίσκονται στα άκρα). Δηλαδή όταν ένας στέκει πάνω στο καράβι βλέπει ότι κινείται, δέχεται ερέθισμα ότι υπάρχει κίνηση αλλά ουσιαστικά είναι ακίνητος πάνω στο καράβι. Αυτές οι συγχεόμενες πληροφορίες μπορούν να του προκαλέσουν ναυτία χωρίς όμως να υπάρχει κάτι το παθολογικό
Γενικά σχόλια για τον ίλιγγο

– Ο ίλιγγος είναι σύμπτωμα όχι πάθηση
– Ασθενείς με ίλιγγο θα πρέπει να εξετάζονται από ωτορινολαρυγγολόγο
– Όσο πιο έντονο είναι το σύμπτωμα τις περιστροφής των αντικειμένων τόσο πιο αθώα είναι η πάθηση
– Ο ίλιγγος που οφείλεται σε πρόβλημα λαβυρίνθου (έσω ους) δεν συνοδεύεται με απώλεια αισθήσεων – λιποθυμία
– Ο εγκέφαλος έχει την τάση να προκαλεί αντιρρόπηση σε βλάβες του λαβυρίνθου σε βάθος χρόνου
– Ίλιγγος που συνοδεύεται με συμπτώματα από τα μάτια (διπλωπία, απώλεια οράσεως, απώλεια οπτικής οξύτητας) ή άλλες νευρολογικές διαταραχές (μούδιασμα χεριών, απώλεια αισθητικότητας προσώπου, διαταραχές κρύου – ζεστού στο πρόσωπο, δυσδιαδοχοκινησία, μονόπλευρη εμφάνιση αδυναμίας) θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανό κεντρικό πρόβλημα με αξονικό ή M.R.I.